On and about Bonsai


söndag 21 augusti 2011

Bonsai enligt naturen

Det finns 3 punkter jag skulle vilja ta upp med den här frågan:

1- Vad är bonsai? Bonsai är japanska och betyder Träd i kruka.

2 - Vilka träd är bonsaisorten? alla växter med vedartad stam och grenar kan på ett sätt eller annat efter en viss tid förvandlas till bonsai.

3- Hur ser ett bonsaiträd ut? Well.....Svaret på den här frågan behöver en lite längre förklaring med lite bakgrund.

Bonsaikonsten uppstod från början i Kina under namnet Penjing Konsten togs upp av Japanerna, som utvecklade den och skapade en del riktlinjer, för att förädla denna konst.
Det är först i mitten av 1900-talet som konsten i sig slog rot i väst och på allvar tog fart.

Hur ser ett bonsaiträd ut? Bonsai är ett sätt att kopiera naturens skapelse, att forma en växt efter vissa estetiska riktlinjer. Kinesernas syn på konsten skiljer sig i viss grad från japanernas åsikter. Jag vill inte gå in på alla olika regler för hur ett bonsai ska se ut, det finns flera böcker och internetsidor som redan behandlar detta ämne.

Jag vill istället ta upp en ny tanke, det nya uppfattningen på hur en bonsai ska se ut.
För mig är bonsai ett sätt att försöka härma naturens egen skapelse. Naturen formar alla träd olika. Det finns inte ett enda träd i skogen eller parken som är den andra likt. Raka stam, tjocka, smala, korta, långa, böjda, krokiga, dubbla, slätta, barkiga, taggiga, mjuka, hårda, gröna, bruna osv osv.
Några har få grenar, andra ser ut som buskar osv osv.

Hur ser ett bonsaiträd ut? Som ett träd i naturen, svarar jag. Men att försöka få ett träd att se ut enligt alla ovan nämnda former är lite svårt. Utgå istället från vad du har för växt framför dig och försök se möjligheterna i den, försök se trädet i den, naturens egna förslag.

Jag säger inte att den japanska eller kinesiska formen av denna konst är fel. Men dem är inte dem enda riktlinjerna man borde följa. Jag menar att, så länge man är ärlig naturens skapelse och sig själv, kan man skapa den vackraste bonsaiträdet.

Hur ser ett bonsaiträd ut? Här är ett förslag från naturen själv :)Bonsaikonsten utvecklas hela tiden, i takt med att den kommer i kontakt med olika kulturer, människor och tidsepoker. Den förändrades från den kinesiska till den japanska och vidare till den sydostasiatiska. Nu förändras den igen, i takt med att den sprids över väst.

Bonsai förändras, som naturen själv.

2 kommentarer:

  1. Jag håller exakt med, det är det jag länge har försökt säga: att jag ser inte nån mening med att försöka forma ett träd så det ska se ut som just "ett japanskt träd". Jag kanske vill att det ska se ut som ett av de träd som jag ser i naturen varje dag här omkring där jag bor!

    SvaraRadera
  2. Bra skrivet Claudio!Att skapa är ju en hyllning till naturen tycker jag så att efterlikna de naturliga skapelserna som geografiskt kan se helt olika ut är jätte spännande!

    SvaraRadera